Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2008 10:50 - Националният ни отбор по голбал с два престижни приза в Испания
Автор: essy Категория: Спорт   
Прочетен: 6533 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2008 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image







        








ГОЛБАЛ В ИСПАНИЯ   26-30 юни, 2008 г.

Българският национален отбор по голбал взе участие на турнир на националните отбори, който се проведе в гр. Мадрид. Българската делегация се състоеше от 8 члена – 6-има състезателя, треньор и придружител-преводач. Групата пристигна в испанската столица на 26 юни с редовен полет на авиокомпания България Ер. Спортният форум се проведе в 3 направления – голбал за мъже, голбал за жени и футбол за незрящи. В мъжкото съревнование, където участваха и българите трябваше да се състезават 5 тима, но отборите на Германия и Алжир не пристигнаха. Така при мъжете останаха 3 отбора – националният отбор на Испания А, националният отбор на Испания Б и българският национален отбор.
Организаторите съставиха програмата по начин, даващ възможност на всеки от отборите да има минимум по 6 двубоя. Отборите заели първите 2 места отиваха на финал. Така българите изиграха по 3 двубоя с 2-те национални гарнитури на Испания. Срещу Испания Б се получиха следните резултати:

На 27 юни – България Испания Б – 12 : 4 и отново 12 : 4; На 28 юни – България Испания Б – 8 : 6. Така българите успяха да преодолеят съпротивата на резервната гарнитура на пиренейците. В двубоите срещу А отбора нещата стояха по-иначе. Като се има пред вид, че този отбор е сред първите в световен мащаб, може да се заключи, че българите имаха само полза от 3-те предварителни срещи с него. В срещите с титулярите на Испания се получиха следните резултати: На 27 юни – България Испания А – 0 : 10; На 28 юни – България Испания А – 4 : 7 и 4 : 9. 
Тройката се оформи по следният начин:

1. Испания А;
2. България;
3. Испания Б.

На 29 юни бе финала между Испания А и България. Безспорно това бе най-интересния двубой сред мъжете. Първото полувреме мина под диктовката на испанците, които го завършиха с аванс от 4 гола, с резултат 5 : 1. Второто полувреме може да се каже категорично, че българите надиграха съперника, като приключиха полувремето с резултат 3 : 1 за тях. Крайният резултат бе 6 : 4 за Испания А, но българите могат да бъдат доволни от това, че на финала играха като равен, с равен.

 Голямо удовлетворение за българите бе приза за гол-майстор, който спечели Николай Желязков (Парата), с 22 вкарани гола.

Така българите се завърнаха с два трофея – купа за второ място и купа за голмайстор, които бяха поставени в препълнената витрина на „Витоша” Софийски университет. 

При дамите участваха 4 отбора, а класирането е следното.

1. Швеция;
2. Великобритания;
3. Холандия;
4. Испания.

При футбола шампион стана отбора на Аржентина. Организацията на спортния форум бе на високо ниво. Българите бяха настанени в 4-звезден хотел, а самото състезание се проведе в университетска спортна база. Спортистите имаха възможност да използват басейн в паузите между мачовете. От това си право българите се възползваха активно. Делегацията се завърна на 30 юни, с редовен полет на авиокомпания България Ер. 
За това участие на
българските национали спомогнаха отново много хора и организации. Ето по азбучен ред подкрепителите: България Ер с изпълнителен директор г-н Павлов; Българска параолимпийска асоциация с председател Илия Лалов; Поделение социално битово обслужване към Софийски университет „Св. Климент Охридски” с директор Петко Горанов; Съюз на слепите в България с председател Васил Долапчиев; Също подкрепа на българския национален отбор оказа испанската организация за хора със зрителни увреждания. 
А ето и състава на българската делегация: Треньор: Илия Попов; 
Асистент и преводач: Михаил Илиев;
Състезатели: Веселин Кушнеренков, Доброслав Илиев, Иван Брадов, Иван Янев, Николай Желязков, Христо Желязков; Това състезание струваше много усилия на българите, тъй като за неговата организация бяха впрегнати всички възможни сили и съвсем малко оставаше отборът да не вземе участие на този спортен форум. За огромно щастие в крайна сметка пъзелът бе подреден, по начин даващ възможността да се заключи, че испанският проект бе осъществен на максимум. Още повече, че това е може би последният път за много години напред, български национален отбор да се състави от най-доброто в голбално отношение, намиращо се по българските ширини. На някои от момчетата този турнир им се явява своего рода край на голбалната кариера в националния отбор на страната. Всички състезатели се раздаваха на терена, а някои от тях, като че ли знаеха, че това е за тях последното участие в българския национален отбор и играеха на ръба на своите възможности за всяка топка.

 

--------------------------------------------------------------------
С благодарност към д-р Иван Янев - капитан на отбора и автор на статията


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. kalbotobg - За :essy
16.07.2008 17:09
Признавам ,не го знам този спорт, но щом наште са спечелили 2 приза това определено ми харесва! :)
цитирай
2. essy - kalbotobg
17.07.2008 09:56
Голабалът е спорт за хора със зрителни увреждания. Играе се с топка със звънче за да може играчите да се ориентират в кой край на игрището е топката. По-известен е като ''футбол за незрящи'' макар, че между футбола за незрящи и голбала има разлика. В нашата страна е слабо известен този спорт, а той съществува макар, че медиите не му придават кой знае какво значение / за да разпространяват информация за голбала и постиженията в него /. А постижения много....само миналата година ''Витоша'' СУ станаха вицешампиони на турнира в Холандия и шампиони на турнира за '' Купата на България''. И заслужено бяха наградени от фондация 'Български спорт'.

Усмихнат ден ти желая :)
цитирай
3. kalbotobg - :(
17.07.2008 10:48
Знам ,че наште медии на са кой знае какво, това обаче е тъпо. Играли са в турнир на международно ниво и са спечелили. Тоя тип техния журналистика хич не го бива !
цитирай
4. essy - Ако имаш предвит автора на статията...
17.07.2008 11:07
той не е журналист, колега ми е. Той също е незрящ и част от отбора. Много сили полага момчето за да намери спонсори / защото отбора се издържа почти изцяло от собствени средства/ , пише статиите / като се опитва да пробие в медиите и да ги направи обществено достояние / за сега единствено Крум Савов, Сашо Диков и Ринг ТВ са откликнали и са излъчили репортажи за тях и веднъж Фокус Спорт отпечата негова статия//, написа и книга за голбала която издава със собствени средства / а не би трябвало да е така/. С две думи доста спънки среща, но продължава да се бори...
Понякога си мисля, че е така / че не им обръщат внимание/ защото става въпрос за хора с увреждания и ми става много тъжно. А същевременно постоянно говорят за 'Интеграция на хората с увреждания', но според мен нищо не правят по въпроса....
цитирай
5. krotalka - Признавам си,
17.07.2008 11:17
че вчера, когато прочетох постинга ме досрамя да попитам какъв е този спорт!
Благодаря за разяснението.
Браво на децата, въпреки, че са наказани от съдбата, имат жажда за живот!
цитирай
6. essy - Кроти,
17.07.2008 13:35
наистина има много жажда за живот в тях. И аз определено се възхищавам на такива хора, които въпреки несгодите имат сили да се борят и да се доказват!

Много усмивки :)
цитирай
7. kalbotobg - Нямах в предвид автора на статията.
17.07.2008 14:04
Дразни ме ,че медиите като се изяви българин изобщо не го споменават. Това даже не е и борба за медиен рейтинг.... И Котоошу го скатаха дето взе купата по сумо в япония, само че това е съвсем друга песен това дето са го постигнали и то в собствената си страна е много повече от спортна победа.
цитирай
8. essy - kalbotobg
17.07.2008 14:44
и мен това ме дразни! Понякога имам усещането, че работят единствено в полза на 'популярните' спортове и утвърдените имена. За тях информация бол, а с това им правят невероятно голяма услуга...
Само от време на време пускат мимоходом по някоя и друга новина за някой по-слабо известен спорт. Но така поднасят новината, че не и се обръща почти никакво внимание...
Дано се оправят някога нещата, защото медиите могат да бъдат както и много голям съюзник, така и ненадминат враг.
И си мисля, че всяко едно постижение трябва да бъде отразено подобаващо, независимо от това в кой вид спорт е било постигнато.

Май много се размечтах :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: essy
Категория: Изкуство
Прочетен: 4438437
Постинги: 356
Коментари: 4387
Гласове: 19532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031