Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 16:41 - Балет "Веда" или как откраднаха името им
Автор: essy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11353 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2009 19:54


Отдавна се каня да напиша историята на балет “Веда”. За това как откраднаха името им, но винаги отлагах този момент по някаква причина. Отлагах поради факта, че марката им все още не бе готова и получаваха безброй спънки в Патентно ведомство. Отлагах и поради куп други причини и добре, че го направих, защото нямаше да успея да опиша тяхната история по-добре от самите тях. През месец октомври 2008г. Жан и Маргото от балет “Веда”  дадоха интервю за Информационна Агенция Блиц и в него разкриха цялата истина.  Ето линк към интервюто.

Препечатвам го и тук.

 
*С благодарност към патентен експерт Лили ( умишлено не пиша фамилията) за оказаната помощ в Патентно ведомство.

*******************************


image

"БЛИЦ" прояви любопитство защо в "Гугъл" на името на легендарния в миналото балет "Веда" излиза само детската танцувална школа "Веда джуниър". Потърсихме Жан и Маргарита, които са колеги още от стария състав на легендарния балет и все още танцуват заедно. Оказа се, че в дъното на тази липса в Интернет на популярното име на балета стои скандал между балетистите от стария състав, които бяха на върха заедно повече от 14 години - още от далечната 1984-та, та и от по-рано. Маргарита донесе в редакцията ни своя тетрадка, в която е записвала всички турнета на трупата и дори хонорарите, които са получавали за всяко свое участие.

- Та, защо виждам в "Гугъл" само "Веда джуниър"?
Жан: - Ами, тя е дълга история, която завърши със заплахи от страна на две наши бивши колежки от стария състав на "Веда" - Яна и Оливера. След като работихме заедно от 1986-а до 2000-та, приятелството завърши с конфликт. Най-парадоксалното е, че школата, която оглавяват - "Веда джуниър", създадохме заедно с тези наши бивши приятелки. Ние с Маргарита обаче не можехме изцяло да се посветим на тази дейност заради участията. И те двете решиха да ни отстранят като "безполезни". Аз и Маргарита бяхме заплашени от тях да не използваме повече името на балета като свое в участията си. Защото ние двамата продължавахме да танцуваме - имахме доста участия и в чужбина и пътувахме често. И досега работим - двамата с Маргарита и още една колежка. От две години насам обаче се получава доста конфузно, като отидем някъде. Уж сме "Веда", а не сме. Сега се водим " V - Dancers". Яна и Оливера си присвоиха името на стария "Веда". Отношенията ни от две години насам съвсем се влошиха. Не исках да бъде така, но така се получи. Обичах децата от школата като мои и досега не тая никакви лоши чувства. Най-смешното е, че моят син беше записан в тази школа.

- Отписа ли го оттам?
Жан: - Не, не съм дребнав. Сам се отказа изобщо от танцуването - явно не го влече.
Маргарита: - Както каза Жан, отношенията се влошиха съвсем преди 2 години, когато получихме адвокатско писмо, че нямаме право да ползваме старото име, защото вредим на бизнеса на школата. На школата, която създадохме заедно с тях двете! А хората в бизнеса ни знаят като "Веда балет". След толкова години приятелство и работа заедно стигнахме дотам да се заплашваме с писма.
Жан: - В момента си имаме наша фирма - "Веда генерация" и развиваме и търговска дейност - имаме и школа, и магазини за младежка мода.

- Жан, изглеждаш доста атрактивно въпреки годините... /смях - б.а./.
- Ами, подмладих се покрай третия си брак, от който имам син на 10. Но скоро се видях с колеги-балетисти, които вече не танцуват, и ми стана тъжно!... Състарили са се наистина.
- Разкажете нещо за славното минало на балет "Веда" - бяхте символ на екстравагантност - и в дрехите, и в танца...
Жан
: - Ами, събрахме се през 84-та, а вече през 86-а станахме медийната "Веда". Името ни дойде от едно предприятие за производство на плетива, на което бяхме нещо като рекламно лице. Аз съм от самото начало в състава.

-Маргарита, виждам, че си запазила една уникална тетрадка - записвала си всяко участие през тези години и парите, които сте взимали...

Маргарита: - Преди имахме повече участия, повече слава - всичко беше "повече".
- А парите?
Жан: -Е, случвало се е да танцуваме и за една вечеря. В Студентски град в един стол, си спомням, имахме едно такова "заплащане" /смях - б.а./.
Маргарита: - Ами, ето: според тетрадката през 91-ва сме имали участие в НДК на вечер на БЗНС и сме взели по 144 лева на човек.

- Това участие вероятно е било покрай предизборната кампания...
Жан: - Ядохме попари от някои партии. Александър Томов и досега не ни е платил докрай уговорената сума като лидер на ГОР.
Маргарита: - Продължавам с тетрадката. По-напред във времето, произволно отварям - през 86-а, когато вече бяхме популярни, сме участвали в Елин Пелин и сме взели по 20 лева на човек. Имало е и по 11 ето тука... Но това си бяха хубави пари навремето - други бяха парите, все можеше да си купиш нещо с тях. А първото ни участие беше във "Факултета" - в едно читалище точно на Нова година /смях - б.а./. По 10 лева сме взели.
Жан: - Като казваш, че сме били модерно облечени, нещо смешно да ти кажа. Тогава нямаше такива еластични клинове и мъжете си обувахме вълнени клинове, над които нахлузвахме дамски чорапогащници отгоре - да придават блясък на вълната /смях - б.а./.

- А кога разбрахте, че сте вече много известни и харесвани?
Маргарита: - Записала съм го. В НДК през 87-а година на 15-ия конгрес. На Хачо Бояджиев беше постановката. Тогава разбрахме, че публиката много ни харесва. Танцувахме на електронна музика. Бяхме задружни - правехме хореографията заедно. Танцувахме двама мъже и пет жени. Сашко - Александър Тошков, беше другият мъж - известно време беше арт-директор на "София ленд". Той си смени името на Александър Тот.

- Как ви пуснаха за първи път в чужбина?
Жан: - Пътувахме по линия на международния културен обмен.

- Проблеми имахте ли по времето на соца?

Жан: - Имахме проблем веднъж само в Зимбабве. Посланикът, не му помня името, но беше син на един от големите в тогавашната власт, не иска въобще да се занимава с нас. Остави ни в някаква къща с решетки културното аташе и ни казаха, общо взето: "Оправяйте се!" Посланикът беше зает изключително с личните си проблеми. Живееше в една хасиенда като местен богаташ - с басейни, с всички екстри. И изглежда присъствието ни му пречеше - избърза да ни натопи цялата културна делегация - 7 човека бяхме, с някакви компрометиращи писма, че сме "ненадеждни". Писмата са пътували заедно с нас в самолета. Не знам, може да ги е подразнило това, че се запознахме с търговското аташе на Южна Африка, който се учуди, че не сме желани в посолството ни и оттам не поемат никакъв ангажимент към нас. Останахме на негова сметка до края на турнето.

- А кой е бил наш посланик тогава?

Маргарита: - Ами, и аз не му помня името, но тук съм записала, че е било през 90-а. Този, който е бил посланик в Зимбабве през 90-а - може да проверите за името. Помня, че и брат му беше голяма клечка тука в България. 

интервю на Еми МАРИЯНСКА





Тагове:   как,   балет,   откраднаха,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. bizcocho - Честа практика. Да започнеш нещо ...
11.02.2009 23:49
Честа практика.Да започнеш нещо ползвайки за трамплин чуждият,наложил се вече труд.Е,тактиката на недотам кадърните,но при тез неясни законодателства успява да пробие,но доколко и ще задържи нивото на името...ей тук вече почти всички се пропукват с времето.
Поредно плагиатство.Нищо ново.Дано тез ,от които е откраднато, имат достойнство и не по-малко сили, за да си търсят правата,а другите,дори и да са добри като изпълнители,аз лично поглеждам с ирония и пренебрежение!
цитирай
2. essy - Жени,
12.02.2009 12:53
за съжаление не могат да си търсят правата. Просто ще трябва да приемат този факт и да продължат напред с новото си име "V - Dancers". Ще трябва доста да се борят за да го наложат като име / защото сега има голяма конкуренция в шоу- бизнеса. Балетни формации бол./. Но аз вярвам в тях, вярвам, че ще успеят да се преборят и да наложат новото си име, ще докажат, че те са класа. Не случайно са легенда....
цитирай
3. viki11 - Не разбрах,
03.10.2009 19:52
кое точно не ти е ясно около името.

Веда не е Жан, а група Веда.

Те всички са решили да правят детска школа. Ок.

Обаче някои работят, а други си ходят да си правят пари под името Веда на дребно, на парче, да речем. Аз така виждам нещата. Черната работа за Яна и Оливера.

Тогава Яна и Оливера, честни и приятни хора, са поели върху себе си целия риск и работата. Създадоха школата сами.
И защо някой да ходи на участия от тяхно име? И защо Веда ще е Жан?

Двете прекрасни балерини на Веда, Яна и Оливера, работиха къртовски, смея да кажа, че бяхме от балета на Веда Джуниър, и успяха!
Уважавам хората, които работят.

Те са и изключително честни, така че не виждам, какво точно търсите под вола?
Просто някой е злоупотребил и те са го сложили на мястото му. Ако ще и като балет Кози да ходят, щом не са вече във Веда въпросната двойка.
цитирай
4. essy - Вики,
05.10.2009 11:23
ако не ми беше ясно, нямаше да заемам страна....

"Веда не е Жан, а група Веда. "

Кой сформира балетна формация "Веда"? Кой я направи известна? Кой й осигуряваше участия? Кои бяха Яна и Оливера преди да попаднат там? По колко часа на ден репетираха в апартамента/когато нямаха зала/ на Жан в Младост, докато станат това, което са в момента? / защото повечето танцьори във формацията, не са балетисти, а бивши спортисти.../ Кой ги направи имена? Кой сформира школата "Веда Джуниър"? - и докато блъскаше по участия, за да я издържа....друг си запази името зад гърба му....и по този начин остави не двама човека извън това име, а много повече хора....хора които са основоположници и са лицето на балетната формация.....

цитирай
5. анонимен - Марго
15.01.2010 21:54
viki11 написа:
кое точно не ти е ясно около името.

Веда не е Жан, а група Веда.

Те всички са решили да правят детска школа. Ок.

Обаче някои работят, а други си ходят да си правят пари под името Веда на дребно, на парче, да речем. Аз така виждам нещата. Черната работа за Яна и Оливера.

Тогава Яна и Оливера, честни и приятни хора, са поели върху себе си целия риск и работата. Създадоха школата сами.
И защо някой да ходи на участия от тяхно име? И защо Веда ще е Жан?

Двете прекрасни балерини на Веда, Яна и Оливера, работиха къртовски, смея да кажа, че бяхме от балета на Веда Джуниър, и успяха!
Уважавам хората, които работят.

Те са и изключително честни, така че не виждам, какво точно търсите под вола?
Просто някой е злоупотребил и те са го сложили на мястото му. Ако ще и като балет Кози да ходят, щом не са вече във Веда въпросната двойка.


Напълно съм сагласна с теб!А,Оли и Яна са много честни и добри хареографи и те са работили,те направиха този балет толкова известен тъй че нямате право да ги обиждате и Веда не е Жан,а група Веда!
цитирай
6. анонимен - the bear
22.04.2010 02:14
много ретро , много носталгия , много мили спомени ?! а бяхме млади и . . . . . конгите , шакадъм и младите години ! нека всички станат на крака и да аплодират – шапки долу , това е една история ! не съдете никого , Веда завинаги !
цитирай
7. анонимен - Балет Веда
06.06.2010 11:51
Аз съм на 41 години от Бургас. На времето като ученичка танцувах модерен балет в една зала в школата на Росен Методиев сегашен преподавател по балет към НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", Бургас. Имам някакъв смътен спомен че от тази школа в последствие се създаде балет веда. Моля някой ако знае нещо да ме светне по въпроса.
цитирай
8. анонимен - ami obadete mi se na rosen metodiev i ...
03.09.2010 00:14
ami obadete mi se na rosen metodiev i 6e vi obqsnq
цитирай
9. анонимен - кое точно не ти е ясно около името. ...
01.02.2011 18:55
viki11 написа:
кое точно не ти е ясно около името.

Веда не е Жан, а група Веда.

Те всички са решили да правят детска школа. Ок.

Обаче някои работят, а други си ходят да си правят пари под името Веда на дребно, на парче, да речем. Аз така виждам нещата. Черната работа за Яна и Оливера.

Тогава Яна и Оливера, честни и приятни хора, са поели върху себе си целия риск и работата. Създадоха школата сами.
И защо някой да ходи на участия от тяхно име? И защо Веда ще е Жан?

Двете прекрасни балерини на Веда, Яна и Оливера, работиха къртовски, смея да кажа, че бяхме от балета на Веда Джуниър, и успяха!
Уважавам хората, които работят.

Те са и изключително честни, така че не виждам, какво точно търсите под вола?
Просто някой е злоупотребил и те са го сложили на мястото му. Ако ще и като балет Кози да ходят, щом не са вече във Веда въпросната двойка.



Suglasna sum!Qna i Oli sa edni yjasno yjasno dobri hora.. Te ni napraviha tolkova 4estni kum sebe si i kum okolnite .. :)) Te ni napraviha zadrujni edni kum drygi.. Obi4am vi Veda Junior <33 :**
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: essy
Категория: Изкуство
Прочетен: 4438989
Постинги: 356
Коментари: 4387
Гласове: 19532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031